La de sempre

"La de sempre, tasta els sabors de les Terres de Mestral"

La de sempre

Com passa inevitablement amb les grans receptes tradicionals, hi ha una manera de fer a cada casa i a cada poble i per tant és impossible parlar d’una sola clotxa, la de veritat, la més ortodoxa, tot i així a continuació es presenta la que pot ser la clotxa estàndard, la clotxa de consens. Cal dir però que hi ha qui hi afegeix llonganissa, cansalada, botifarra, olives, pebrot, tonyina... Les versions són infinites!
Image
Image

Ingredients

  • La meitat d’un pa de mig quilo rodó
  • 2 tomàquets madurs
  • 3 dents d’all
  • 1 ceba
  • 1 arengada
  • Oli d’oliva verge extra

Elaboració

1.

Escalivar els alls i les cebes: També podeu escalivar la cabeça sencera d’alls a la brasa o si no en disposeu poseu-la al forn, entre 180ºC i 200ªC, durant uns 20’ o 30’, fins que l’all sigui tou. Peleu els alls i reserveu-los sencers. La ceba, com en el cas anterior, si hi ha brasa, s’escaliva a la brasa, en cas contrari, emboliqueu la ceba sencera amb paper d’alumini, poseu-la al forn a la mateixa temperatura que els alls durant uns 45’ o fins que la ceba sigui tova i cuita. Peleu-la i talleu-la a grills amples.

2.

Escalivar els tomàquets: Si teniu la brasa feta, ho podeu fer a la brasa però sinó poseu els tomàquets madurs sencers al forn a la mateixa temperatura, durant uns 30’ o fins que siguin torrats

3.

Torrar l’arengada a la brasa, sinó en una graella o paella, marqueu les arengades per les dues bandes fins que siguin torrades. Amb la punta d’un ganivet elimineu l’escata. A continuació elimineu el cap i les tripes i separeu-ne els filets, talleu-los a trossos amples. Si voleu que l’arengada no sigui tant forta de gust, deixeu-la entre 24h i 48h amb aigua, eixugueu-la correctament i seguiu el procés de cocció i obtenció de la carn tal i com s’ha dit. El resultat seran uns filets d’arengada de gust més suau i menys salat.

4.

Partir el pa per la meitat, buidar-lo de molla, torrar-lo per la banda de la molla, torrant-se també l’interior del forat.

5.

Pelar els alls, les cebes i els tomàquets. Pelar l’arengada, desespinar-la i esmicolar-ne la carn

6.

Posar el tomàquet pelat al fons del pa, mullar amb oli d’oliva verge extra.

7.

Col·locar-hi l’all i la ceba a trossos i l’arengada també esmicolada. Acabar de mullar amb oli d’oliva verge extra.
Menjar amb l’ajuda de la molla i amb la mateixa crosta del pa que s’anirà trencant a mesura que es consumeix la resta.

Image
Image
Image
Image
Image
Image